2014. október 15. 17:32 - Narancs Karamell

A világ 10 leghíresebb festménye

Minden évben hatalmas pénzmennyiségeket költenek a világ legnagyobb és leggazdagabb műgyűjtői különböző alkotásokra, képekre. Ahogy az sok más dologgal kapcsolatban is előfordul, a legdrágább, nem mindig a legjobb. Esetünkben a legdrágább nem mindig a leghíresebb is. A következő tíz festmény a világ leghíresebb alkotásainak számít. Most megismerheted mindet.

Vénusz születése

Sandro BOTTICELLI festette a Vénusz születése című festményt 1485 körül. A mítosz szerint Vénusz istennő a tengerből egy kagylóból kiemelkedve született, ezt az eseményt ábrázolja a kép. Az még ismeretlen, hogy eredetileg hova készült a kép, egyes feltételezések szerint Lorenzo de’Medici tulajdonában állt a Villa Castello-ban. M a firenzei Uffizi Galériában tekinthető meg.

Vízililiomok

A Vízililiomok, avagy Nimfák egy festménysorozat, amely közel 250 olajfestményt foglal magába. Claude Monet készítette a sorozatot a francia impresszionizmus szellemében, és saját, Givernyben található virágoskertjét ábrázolja. Monet életének utolsó 30 évében készítette a sorozatot, amelynek darabjai több múzeumban találhatók világszerte. A sorozat ezen darabja a new yorki Metropolitan Múzeumban található.

Éjjeli őrjárat

Rembrandt van Rijn festette az Éjjeli őrjárat című festményt 1642-ben, amely a holland festő egyik leghíresebb művei között szerepel. A festmény azonban tévesen kapta az elnevezést, ugyanis azt még valamikor sötét lakkal vonták be, így azt a benyomást keltette, mintha éjszaka lenne. A lakkot 1940-ben eltávolították, ám a festmény neve megmaradt, ma Amszterdamban, a Rijks múzeumban található.

A Sikoly

Edvard Munch, expresszionista művész alkotása a Sikoly. A háttérben található hegyet az Osloban található Oslofjord Ekberg hegyről mintázták. A Sikoly eredetileg egy sorozat, Munch több változatot is készített belőle. A sokak által ismert változat 1893-ban készült, 1994-ben ellopták, és csak több hónapnyi kutatás után találtak rá. 2004-ben egy másik változatot loptak el a Munch Múzeumból, ami csak 2006-ban került meg. Jelenleg a Norvég Nemzeti Galériában található.

Lány gyöngy fülbevalóval

Johannes Vermeer képét a holland Mona Lisaként is emlegetik. Munkáiról csak nagyon keveset tud a világ, ez alól ez a képe sem kivétel. Nem található rajta dátum, és az sem teljesen biztos, hogy kinek készítette a képet. Abban biztosak lehetünk, hogy ez nem egy hagyományos portré. Tracy Chevalier történelmi regényt is írt a mű eredetéről, amely alapján 2003-ban film is készült Scarlett Johanssonnal.

Guernica

Pablo Picasso egyik leghíresebb festménye a Guernica, amelyet a háború gyötrelmeinek bemutatásaként festett. Különösen példázza, hogy egy háború hogyan viseli meg az embereket, főként a civileket. Picasso ezzel a festménnyel szerette volna felhívni Guernica városán tragédiájára a figyelmet, amelyet a németek bombáztak porig a spanyol polgárháború idején. Picasso 1937-re júniusára fejezte be a művet, amelyet jelenleg a madridi Museo Reina Sofíában lehet megtekinteni.

Ádám teremtése

1508 és 1512 között készítette II. Gyula pápa megrendelésére Michelangelo az Ádám teremtése című freskót a Sixtus kápolna mennyezetére. Nem csak a reneszánsz egyik legismertebb alkotása, hanem a világ legtöbbet használt alkotása, amellyel reklámokban és modern képzőművészeti alkotásokban is sokszor találkozhatunk. A mennyezeti freskó kilenc jelenetet ábrázol a Teremtés Könyvéből. Az egyik utolsó köztük az Ádám teremtése, amelyen Isten életet lehet Ádámba.

Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsora szintén egy freskó, amelyet Milánóban készített Leonardo da Vinci a Santa Maria della Grazia kolostorban. Az utolsó vacsora egyik jelenetét ábrázolja, amikor Jézus bejelenti, hogy a tizenkét apostol egyike elárulta őt. Leonardo az alkotást 1495-ben kezdte, és 1498-ban fejezte be. Egyes feltételezések szerint Jézus balján nem János apostol, hanem Mária Magdolna látható. Az egyik legnépszerűbb teóriát az 1997-es A templomosok titka című könyv írja le, valamint Don Brown regénye, és az abból készült A Da Vinci Kód című 2003-as film.

Csillagos éj

Vincent van Gogh világhírű alkotása a Csillagos éj. Bár festményei közül van Gogh csak egyet adott el életében, halála után igazán jelentőssé vált munkásság. A festmény Saint-Rémy falut ábrázolja a csillagos ég alatt. 1941 óta állandó kiállítási darab New York Művészeti Múzeumának.

Mona Lisa

Minden idők leghíresebb festményét ugyancsak Leonardo da Vinci készítette Firenzében, a reneszánsz jegyében. 1503 és 1504 között kezdte festeni, és röviddel halála előtt, 1519-ben fejezte be. Festményét Lisa del Giocondo, egy gazdag firenzei család egyik tagja után nevezte el. 1911-ben a Mona Lisát a Louvre egyik alkalmazottja lopta el, aki vissza akarta juttatni azt Olaszországba. A festményt két évig lakásában tartotta, csak akkor kapták el, amikor megpróbálta eladni azt a firenzei Uffizi galériának. Ma a Mona Lisa még mindig a Louvre-ban tekinthető meg, ahol nagyjából 6 millióan csodálják meg évente.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancseskaramell.blog.hu/api/trackback/id/tr86796301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása