2014. szeptember 11. 21:56 - Narancs Karamell

Schmitt Pál: „Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan”

" Az igazán független gondolkodóknak nincs szükségük arra, hogy mások véleményére támaszkodjanak. "

A cikk 2011. január 07., péntek, 10:36 íródott!

A magyar államfő Széchenyi Istvánt idézve felhívta a figyelmet arra, hogy az igazán független gondolkodóknak nincs szükségük arra, hogy mások véleményére támaszkodjanak, hasonló tisztánlátást kívánt a külföldi újságíróknak.

" Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan " - mondta Schmitt Pál a Sándor-palotában tartott pénteki eseményen, amelyen fogadta a magyar uniós elnökség kapcsán az országba érkezett külföldi újságírókat. A köztársasági elnök a nemzetközi sajtó által sokat kritizált új magyar médiatörvényről is beszélt. Ennek kapcsán a többi között megjegyezte: "hazánk minden cselekedetét a közös európai mércéhez méri, amennyiben a törvény nem felelne ennek meg, nyitottak vagyunk az átgondolására". A magyar államfő Széchenyi Istvánt idézve felhívta a figyelmet arra, hogy az igazán független gondolkodóknak nincs szükségük arra, hogy mások véleményére támaszkodjanak, csak a saját szemüknek hisznek, ehhez hasonló tisztánlátást kívánt a külföldi újságíróknak.

Schmitt Pál biztosította a megjelent több mint 50 külföldi újságírót: Magyarország demokratikus jogállam, ahol a szabadságjogok maradéktalanul érvényesülnek. A teljes sajtószabadságra bizonyítékként az államfő az országos napilapok címlapját hozta például, ahol rendszeresen megjelennek a kormányról kritikák.

A köztársasági elnök szerint az új magyar médiatörvényt ért támadások igaztalanok. Úgy vélte, a jogszabály jó elvek szerint kezeli az egymással olykor konfliktusban lévő szabadságjogokat, így például az emberi méltósághoz való jogot és a szólás szabadságához való jogot. Közölte, tudja, az újságírók dolga a kérdezés, de kérte a külföldi sajtót, hogy az igaz és igazságos válaszokat keressék. Széchényi István szavait idézte: "Saját szemével és nem máséval lát a független..." Hozzátette: bízik abban, hogy a külföldi újságírók is csak a saját szemüknek hisznek majd.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy tavaly a választásokon a magyarok példátlan mértékű felhatalmazást adtak, amellyel egy olyan erős kormány jöhetett létre, amely képes felülkerekedni a gazdasági nehézségeken, képes rendet teremteni. Hangsúlyozta: a magyar emberek nemcsak a múltra mondta nemet, hanem azt is kinyilvánították, hogy milyen jövőt képzelnek el. Hozzátette: hisz abban, hogy erős Európát, csak erős nemzetek alkothatnak.

Schmitt Pál felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország uniós elnöksége egybeesik az alkotmányozással. Mint mondta: kiáll amellett, hogy az új alkotmány "tiszta, világos zsinórmérték legyen", amely történelmi távlatokban meghatározza az ország alapjogait. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy az új alkotmányban rögzítve legyen a többi között a kereszténység fogalma, a család és a nemzeti nyelv védelme.

Forrás: Hírszerző

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancseskaramell.blog.hu/api/trackback/id/tr536776241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása