2014. október 17. 18:46 - Narancs Karamell

Az olvasó szava a legfontosabb

 

Kibelbeck Mara (Fotó: Zelki János)“Mi szórakoztató irodalmi könyveket gondozunk. Az athenaeumos könyvek akkor segítenek, amikor az olvasó ki akar szakadni hétköznapi problémáiból, feladataiból, és valami izgalmat keres” – vallja Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője, aki felfedte előttünk a könyvszakma irányadó áramlatait, sikereit és az Olvasás Éjszakája fontosságát. – Kibelbeck Mara interjúja.

 

Az Athenaeum Kiadó széles olvasóközönség számára kínál több műfajban is igényes, változatos témájú műveket – olvashatjuk a kiadó honlapján is. Az elmúlt néhány évben kisebb váltáson esett át a kiadó, a női lektűrök és a történelmi  ismeretterjesztő kötetek mellett magyar krimik és erotikus regények is megjelentek a palettán. Mire van ma igény az olvasó, ill. a szerkesztő szempontjából?

Mivel az olvasói igények sokfélék, a kereskedelmi könyvkiadók portfólióját, választékát a pluralizmus jellemzi, ez teljesen természetes. Számunkra most az a legaktuálisabb feladat, hogy a nagyon változatos kínálatunk összességében mégiscsak egy határozott, karakteres arcot rajzoljon az Athenaeum számára.

Részben a magyar szerzős, társadalmi kérdéseket érintő krimik, részben az ismert médiaszemélyiségek és művészek által jegyzett, nem hagyományos celeb-könyvek, részben pedig a nagy ívű történelmi regények lesznek az a három címcsoport, irány, amely a közeljövőben meghatározza az Athenaeum arculatát. A folyamat már most ősszel elindult Kolozsi László A farkas gyomrában című krimijével (fókuszban a cigánygyilkosságok és a radikalizálódó értelmiség), Benedikty Béla hatalmas történelmi regényével, a Menon Clubbal, fókuszban Teleki gróf halálának máig tisztázatlan körülményei. Az idei év utolsó, legnagyobb megjelenése pedig Demcsák Zsuzsa A másik életem című kötete lesz, amelyben a családon belüli erőszak jelenségét szívbemarkoló őszinteséggel mutatja meg a szerző.

Hogyan zajlik a döntési időszak, hogy a világon melyek voltak az előző ill. idei évben a kiadó elvárásainak legmegfelelőbb irodalmi teljesítmények, amelyeket bemutatnátok a magyar olvasóknak?

Szabó Tibor BenjáminViszonylag sok stabil sorozatunk fut, ezek esetében a döntés csupán formális. Paulo Coelho, Jodie Picoult vagy Julie Kenner újabb könyveit az olvasók nagyon várják, mi pedig igyekszünk a lehető legpontosabban és legszebb csomagolásban eljuttatni a műveket a rajongókhoz. Bánó Attila könyvei esetében ugyanez a helyzet. Az új szerzőkről, új címekről én döntök, de a legritkább esetben egyedül. A kiadóban mindenki beteszi a közösbe az ötleteit, és együtt keressük a legjobb megoldásokat.

Sok vita zajlik a háttérben?

Folyamatosan újra- és újratárgyaljuk a projektjeinket. A kiadói csapat tagjainak nagyon különböző az ízlésvilága, de a biztos szakértelem közös nevező. Ráadásul van egy külsős munkatársunk, az ő szava a legfontosabb: az olvasó. Nálunk nemcsak szlogen, hogy figyelünk az olvasóra. A szeptember 25-én a Fókusz Könyváruházban indult Athenaeum klub elnevezésű sorozatunk nem egyszerűen könyvbemutató volt. Elvisszük a terveinket, a könyveinket, a gondolatainkat, és megkérdezzük az olvasókat, mit szeretnek jobban, mit kevésbé. Carrie Bradshow-t parafrazálva: Az Athenaeum tudja, milyen a jó könyv – de legalábbis nem fél megkérdezni

Milyen a jó könyvkiadó?

Hadd legyek ebben a válaszban nagyon direkt! Pontosan hét feltétele van a jó könyvkiadónak: Balázs Judit titkárságvezető, Földi Andrea grafikus (a kiadó művészeti vezetője), Hevesi Judit marketing és PR-menedzser, János Lia kereskedelmi képviselő, Kónya Orsolya szerkesztő, Peiker Éva szerkesztő, Rácz Juli műszaki vezető. Plusz a háttérből atyai jó barátként segíti a munkát a kiadó ügyvezető igazgatója, valamint napi szinten kapunk támogatást Kolosi Beáta vezérigazgatótól, és figyelmet, együttműködést a Líra teljes közösségétől.

Az őszi-téli szezon mindig erőteljes vásárlói szempontból. Milyen újdonságokra számíthatnak az olvasók?

Sun-mi Hwang Rügy – A tyúk, aki repülésről álmodott című metaforikus állatmeséje az anyaságról szóló leggyönyörűbb történet, amit valaha olvastam. Szabó T. Anna finom, érzékeny fordításában, Földi Andrea varázslatos rajzaival jelenik meg a könyv októberben. Azt hiszem, ez lesz a gyémánt a karácsonyi könyvvásárban. Jodie Picoult Találj rám! című regénye az afrikai szavannákra vezeti az olvasót, és szintén az anyaság, azon belül az anya-lány kapcsolat izgalmairól mesél. A skandináv krimik szerelmeseinek hozzuk a nagy sikerű A mézeskalács ház folytatását: Mama, papa, gyerekek. Ez a könyv annyira felkavaró, hogy még nekem is elakadt itt-ott a lélegzetem. Érteni vélem, miért szeretik annyira a olvasók, olyan mélységei vannak, mint a Grand Canyon. És akinek elege van az egész túlhajtott civilizációból, az olvassa el a Minimalisták című könyvünket. Az amerikai szerzők egyszerűen megvalósítható tanácsokat adnak azzal kapcsolatban, hogyan tehetjük kicsit élhetőbbé a világot magunk körül. Megjelent Emma Chase nagy sikerű Behálózva című regényének folytatása, a Fejvesztve. Az első rész 149 értékelést kapott, 91%-on áll a legnagyobb olvasóközösségi portálon. És hoztunk egy olyan regényt, ami sikerre ítéltetett már megjelenése előtt. Rachel Van Dyken Egyetlen című regénye egy egyetemista szerelem történetét meséli el, a könyv már az sikerlistákon látható, pedig a szerző csak most debütál Magyarországon. Nagy dobás lett.

A könyvkiadás nem áll meg a kézirat átvételekor, a szerkesztő, borítótervező, kiadói munkatársak munkája szinte éppolyan fontos, mint magáé az íróé. Egy borító akár el is eldöntheti egy könyv sorsát, jövőjét?

Bizony, egy borító képes eldönteni mindent. Mármint, a könyv és az olvasó első randiján. Később (olvasás közben) persze már csak az számít, hogy a szöveg milyen. Ha be tudja rántani magába az olvasót, akkor jó könyv.

Évekkel a Nobel-díj átvétele előtt Gabriel García Márquez egyszer tett egy kijelentést, amit fölírtam magamnak. Így szól: “Minden jó regény végzetesen nonkonformista és felkavaró.” Hogy látod, ez mennyiben igaz?

Azzal a kiegészítéssel igaz ez, hogy: …de nem minden nonkonformista és felkavaró könyv jó. Különben a regény, meg egyáltalán, a széppróza egy megismerési mód. Valami újat kell mondania az emberi természetről. Mi szórakoztató irodalmi könyveket gondozunk. Az athenaeumos könyvek akkor segítenek, amikor az olvasó ki akar szakadni hétköznapi problémáiból, feladataiból, és valami izgalmat keres.

Úgy vélem, hogy az Athenaeum Kiadót, már csak a múltja és a neve is kötelezi arra, hogy bizonyos elvárásoknak megfeleljen. A szórakoztató irodalom is lehet magas színvonalú. A kiadónál megjelenő könyvek megfelel ennek az elvárásnak?

Az Athenaeum Kiadót arra kötelezi elhivatottsága, hogy szolgálja az olvasókat.

Felmérések sora szól arról, mennyire keveset olvasnak a felnőttek és a gyerekek egyaránt.  Bizonyos szempontból a nevedhez is kötődik az Olvasás Éjszakája rendezvény (idén október 18-án lesz – a szerk.), ezenkívül köztudott, hogy ha csak teheted, felszólalsz az olvasásnépszerűsítő programokon, hangot adsz a könyvkereskedelemben zajló ambivalenciáknak, hiányosságoknak.

Az Olvasás Éjszakáját Pécsi Györgyivel ketten találtuk egy borongós őszi napon, 2012-ben. A fesztivált az egyébként sokszor ellenérdekelt könyves vállalatok példás együttműködésével, aktív részvételével valósította meg a Supka Géza Alapítvány tavaly szeptemberben. Tízezer embert mozgattunk meg, nagyszerű buli volt. Idén pedig már egyetlen fillért köztámogatást sem kapott. Ez botrány. Az viszont öröm, hogy a Telekom végül segít, hogy idén is legyen olvéjsz. Olvasás Típusú Találkozások - ez a mostani cím.

 Athenaeum-könyvek

Véleményed szerint mi lehet az oka annak, hogy a jelenlegi racionális és mechanikus világunkban olyan nagy sikere van a mítosznak, a romantikának és a fantasy világának?

Valószínűleg mindig nagy sikere volt. A románcos történetek a kora újkor legnagyobb könyvsikerei voltak, a mítoszvilág a kultúra ébredésétől kezdve érdeklődést, figyelmet generál, érzelmi kötődést hoz létre. Azt hiszem, ez nem függvénye a civilizáció állapotának, helyzetének. Nincs az a zsarnokság, ami törölni tudná az ember igényét a fantáziavalóságokra.

Segíti az újságírás és az írás a szerkesztői munkád?

A munkát segíti, az időbeosztást inkább bonyolítja.

Szerzőként mi foglalkoztat most?

Hat különlegesen tehetséges fiatal kalandjait, sorsát követem az EPIC című ifjúsági regényben. Az első rész októberben jelent meg a Manó Könyvek kiadónál.

 

 Forrás cultura,hu: (Kibelbeck Mara írása)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://narancseskaramell.blog.hu/api/trackback/id/tr296805877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rajongó Tibor 2014.12.16. 16:40:23

Ha szereted az olyan mai magyar iskolaregényt,
- ami egy különleges (fullra bekamerázott) iskolában játszódik, ahol kis csoportokban tanulnak a srácok, és ha egyvalaki kihull, mindenki röpül, és az egyik srácot Márkónak hívják,
- ahol speciális tantárgyakat tanulnak,
- ahol hangsúlyos szerepet kap a harcművészet,
- ahol négy fiú és egy lány alkot egy csapatot,
- ahol az iskolai óráknak dramaturgiai szerepe van,
- ahol különleges csapatépítő módszereket használnak,
- ahol a learning by doing elvére épül az oktatás,
- ahol nem lehet tudni, mi az iskola célja, és a srácok megkísérlik kinyomozni azt,
- ahol a számítógép és a net ugyanúgy kiemelt szerepet játszik, mint Budapest leírása,
akkor olvasd el a 2011-ben megjelent, A SIEBENKREUTZ ALAPÍTVÁNY című regényt is.
Nem plágiumról beszélek – elvégre a Jézus-történetet is alapból négyen megírták, és a popkultúrában kötelezőek az áthallások –, csak azt mondom, ha szereted a műfajt, ne hagyd ki
A Siebenkreutz Alapítványt.
süti beállítások módosítása