2014. szeptember 23. 15:41 - Narancs Karamell

Véget ért a 2014-es Színházak Éjszakája

Nagy érdeklődés mellett zajlott az idei Színházak Éjszakája, mindenkinek köszönjük a részvételt!

Az éjszakába nyúló rendezvényen 27 színház vett részt mintegy 300 programmal. A teátrumok erre az alkalomra született produkciókkal, nyílt próbákkal, kulisszajárással, rendhagyó koncertekkel, interaktív programokkal fogadták a látogatókat, akik a most induló évad új előadásaiból is ízelítőt kaphattak.

Komáromi György, a Színházak éjszakája projektigazgatója elmondta: eddig 16 színházba látogatott el. "Mindenhol voltak nézők, mindenhol volt lelkesedés, és fantasztikus élmény ezt a sokszínűséget nemcsak hipotetikusan elképzelni, hanem látni" - fogalmazott. Mint mondta, majdnem mindenhol telt ház volt, sok helyen 110 százalékon mentek a programok.

Kiemelte: a Színházak éjszakájának nagy vonzereje a spontaneitás. Példaként említette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nem fért be minden érdeklődő az előadásra, ezért a be nem jutott, mintegy 40 nézőnek a színészhallgatók a büfében adtak elő egy produkciót. "Van egy egyszeri, megismételhetetlen érzés az egész estén" - mondta, hozzáfűzve, hogy botrányokat, kilátástalan sorbaállásokat nem tapasztalt, az este jó hangulatban zajlott. Úgy vélte, az idén csatlakozó 16 színházzal teljesebb lett a rendezvény.

Komáromi György elmondta, hogy összesen 10 ezer karszalag-tulajdonos vett részt a programokon. Azt utólag fogják látni, hogy ez a 10 ezer látogató valóban elment-e átlagosan három helyre, ahogy remélik. Mint mondta, szeretné, hogy vállalkozók legyenek a nézők, ne csak a törzshelyükre látogassanak el.

Lencsó Rita, a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke szombaton elmondta: előző este a kétnapos évadnyitó rendezvényükkel, a Broadway Fesztivállal kezdődött a programok sora. A Színházak éjszakája eseményei gyerekprogramokkal kezdődtek, az Erdei kalamajka című mesejátékkal és a Musicalmesékkel is várták a legkisebbeket. Délutántól pedig különböző backstage-programokon vehettek részt az érdeklődők.

Az eseményekre várakozva kígyózó sorokban álltak a nézők - tette hozzá. A színház művészei a Raktárszínházban főztek, A Bajadér premierje után pedig az Utazás a Föld körül című nagyszínpadi produkció, majd Bársony Bálinttal és zenekarával jazz klub várta a nézőket.

Szilágyi Zsófi, a Centrál Színház marketing vezetője szintén arról számolt be, hogy a programok telt ház előtt zajlottak, az Operáig állt a sor. Aki nem jutott be egy programra, választhatott mást a színházban. A legnépszerűbb A Függöny fel! című előadáshoz kapcsolódó improvizációs program és a Broadway felett az ég című musical nyílt próbája volt.

A Thália Színházban is hosszú sorokban várakoztak A hőstenor című produkció nyílt próbájára érkezők. Az Újszínházban a színház munkatársainak tájékoztatása szerint minden esemény telt ház előtt zajlott, és mindenki helyet kapott a programokon.

Az eseményhez az idén csatlakozó Magyar Állami Operaházban is sokan gyülekeztek az épületben a regisztráció után látogatható programokra várva: a két erdélyi humoristából álló Szomszédnéni Produkciós Iroda vezette végig az épületen a nézőket, akik opera-produkciókat láthattak.

Thuróczy Zsuzsa, a Radnóti Színház sajtóreferense elmondta: az interneten megvett jegyek száma magas volt, de a jegyek karszalagra váltása rendben zajlott. A Radnóti Színházban is gyerekprogrammal indult az esemény: az érdeklődőkkel egy dalt állítottak színpadra, másfél óra alatt elkészült egy mini-előadás. Nagy sikert aratott az Oresztészt rendező Horváth Csaba munkamódszerének bemutatása, és este újra hallhatta a közönség a legsikeresebb zenés előadások dalait.

Végvári Viktória, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház művészeti főtitkára arról számolt be, hogy a program a 370. Kukacmatyi című előadással indult, majd meseolvasás, az Emil és a detektívek búcsúztatása, kézműves programok és színészbújócska várta a gyerekeket, akiknek színházi vetélkedőt is rendeztek. Este a Kampókemp előadása és retro diavetítés várta a nézőket.

Kovács Krisztina, a Vígszínház vezető dramaturgja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a VÍGnappal indultak a programok, amelyek a Színházak éjszakájával folytatódtak. A Ha majd egyszer mindenki visszajön... című előadást láthatták a nézők. A program telt ház előtt zajlott, de az is befért, aki nem regisztrált. Művészbejáró címmel beszélgetésre is várták a nézőket, és Kern András koncert-estje, a Pesten születtem zárta a programot.

Forrás: szinhazakejszakaja.hu

Különös éjszaka

  • 2014. szeptember 22.

Példátlanul magas számú csatlakozó intézménnyel, összesen huszonhét színház bevonásával rendezték meg szeptember 21-én a Színházak éjszakáját a fővárosban. KÉPRIPORT

Ezen a napon a Fidelio stábja is felkerekedett, hogy minél átfogóbb képet adhassunk a városban zajló programokról. Az összes helyre eljutni egy este alatt persze szinte képtelenség, még akkor is, ha egy elszánt szerkesztőség csapatáról van szó. Az alábbi képriport nem vállalkozik a Színházak éjszkáját a maga teljességében bemutatni, inkább csak egy-egy elkapott pillanatot, benyomást és a hangulat igyekszik visszaadni.

Színházak éjszakája 2014 - SzínházPONT (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

Színházak éjszakája 2014 (fotók: Adrián Zoltán, Fidelio) A képekre kattintva a teljes galéria elérhető!

Nagy vállalkozásunkat a Színházak éjszakája rendezvény "felvezetésére" alakult információs központban, a SzínházPONT-ban kezdtük, ahol az elmúlt hetek alatt változatos programokkal várták az érdeklődőlket a színházi előadásoktól és performanszoktól kezdve a koncerteken és workshopokon át a kiállításokig. Hiányozni fog ez az új színházi tér - reméljük, jövőre megint talál magának helyszínt.

Színházak éjszakája 2014 - Katona Népdalkör (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

Innen egy-egy gyűrődésmentes Fidelio különszámot magunkhoz véve indultunk tovább. Elek Ferenc csujjogatására léptünk be a Katona József Színházba. A Katona Népdalkör című, Novák Eszter rendezte előadásban közel a teljes társulat zenélésbe fogott: volt itt minden a bánatos, elittam-a-szívem-agglegény-leszek daloktól kezdve a humoros menyecskefogókon át a kocsmai regölésekig.

Színházak éjszakája 2014 - Jordán Tamás a Rózsavölgyi pódiumán (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

Dr. Freud rendelt a Rózsavölgyi Szalonban, ahová a nagy érdeklődés és a helyszűke miatt igen bajosan fértünk csak be - ez amúgy az egész estét jellemezte, és a nézők becsületére legyen mondva: a legtöbb helyen azt lehetett látni, hogy türelmesen végigállták a helyenként akár egy-másfél órás sort is, hogy bejuthassanak a kinézett programra. Visszatérve a Rózsavölgyihez, itt tehát Jordán Tamás szerepelt, akit (egyre) több előadásban látni itt, ugyis mint a Széllel szembe, a Tisztelt hazudozó!, valamint Az utolsó óra, amelyben ezt a bizonyos Dr. Freudot személyesítette meg. A poénoktól valamennyien "kifeküdtünk a díványra".

Színházak éjszakája 2014 - A trükkök leleplezése az Örkényben (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

Lepkék szállnak a magasba az Örkény Színház színpadán - és most meg is tudtuk, hogyan. Sós Eszter ügyelő, Szalai Dávid fővilágosító-helyettes és Csire Zoltán színpadmester-helyettes a kulisszák mögé kalauzolták a nézőket, megmutatták meg a színházi trükkök legjavát.

Színházak éjszakája 2014 - A trükkök leleplezése az Örkényben (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

A teoretikus felvezetők után az Örkény Színház "láthatatlan dolgozói" bemerítettek minket a színházi effektek empirizmusába is: hatalmas, mennydörgős-villámlós vihart kaptunk szélorkánnal és füstfelhőkkel. Ez az elem leggyakrabban a Pogány Judit által mesélt Sötétben látó tündér című gyerekdarabban fordul elő. Jó volt kicsit elhinni a látott csodákat.

Színházak éjszakája 2014 - A szereplők kiválasztása a Centrálban (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

A Centrál Színház társulata ezen az estén szerepcserét játszott: míg a színészek jóságos és láthatatlan segítőkké váltak, addig a színjátszásra éhes közönség kipróbálhatta, milyen érzés a világot jelentő deszkákra lépni és megnevettetni az amúgy rendkívül hálás és bátorító közönséget. A siker tehát nem maradt el egyik szereposztásban sem.

Színházak éjszakája 2014 - A Nézőművészeti Kft. nyílt próbája a Centrálban (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

Míg a nagyszínpadon improvizált a közönség, addig a Centrál kisszínpadán A hal nem hal bele című darab nyílt próbáját, A halak belehalnak? átnevezéssel nézhettük meg. Katona László és Scherer Péter színpárbaja a piros avagy kék úszósapka kritikus kérdése körül forgott - mi pedig a székeinkről le a nevetéstől.

Színházak éjszakája 2014 - Verses est a Radnótiban (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

A Radnóti Színház Vers à la carte című műsorában a közönség dönthetett, hogy Bálint András épp matektanárként vagy felvételiző diákként szavaljon, Andrusko Marcella óvodásként mondja el Csokonai Tartózkodó kérelmét - vagy épp Adorjáni Bálint váljon egy vers erejéig őrült dívává.

Színházak éjszakája 2014 - Broadway Fesztivál az Operettszínház előtt (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

A Nagymező utcában lépni nem lehetett, ami a kényelmetlenség ellenére mégis csak pozitív: van igény a színházra, még éjszaka is. A Budapesti Operettszínház előtt felállított szabadtéri színpadon egymásnak adták a mikrofont a teátrum sztárfellépői Polyák Lillától Szulák Andreán át Nagy Sándorig. Aki esetleg nem tudott róla, hogy ez az este a színházakról szól, a látványos Broadway Fesztivál révén bizonyára rájött, és kedvet kapott az épületen belül is keresni a programokat.

Színházak éjszakája 2014 - Gasztroszínház az operettben (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)

Bent Terítéken a legendák címmel az Operettszínház művészei csillogtatták meg főzőtehetségüket. A Kerényi Miklós Máté vezetésével zajlott eseményen nemcsak az derült ki, hogy Bálint Ádámnak nagyon jól áll a szakácsruha, de még a csicseriborsó lélektanával is képben van.

Színházak éjszakája 2014 - Kampókemp a Kolibriben (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

A vagány, az új srác, a duci és a csenevész kiképzésébe pillanthattunk be a Kolibri Színház Kampókemp című előadásában. Az átnevelő táborban játszódó történeten jól szórakoztunk, noha éreztük, lenne mit kibeszélni közösen a látottak alapján. Szerencsére erre akadt is lehetőség ezen az éjszakán.

Színházak éjszakája 2014 - Éjszakai látogatás az Operaházban (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

Exkluzív éjszakai látogatás az Operában - ezen a hangzatos címmel hirdetett programot az Operaház az esti műsorsávban. Az időben érkezők 20 fős csoportokban járhatták be az épületet egy-egy idegenvezető közreműködésével, akik készségesen válaszoltak a nézők legvadabb kérdéseire is.

Színházak éjszakája 2014 - Éjszakai látogatás az Operaházban (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)
 

A ritkán látogatott termeket bejárva és azok történetét megismerve a látogatók legalább 130 évet utazhattak vissza az időben, amikor Ferenc József először (és utoljára) tette tiszteletét az épületben. Érdekesség, hogy a szigorú protokoll azóta se tűnt el teljesen: a királyi páholyba továbbra se léphet be akárki, csupán négy ember: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a házelnök és a takarítónő. És noha valóban zárva volt az ajtó, az embernek mégis az az érzése, ezen az estén feltárultak előtte a színházak - hátulról.

Forrás: fidelio

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancseskaramell.blog.hu/api/trackback/id/tr326776003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása