2014. október 16. 07:08 - Narancs Karamell

Kormányátalakítás is lehet Orbán paklijában

Minisztériumok feldarabolásáról és új tárcák létrehozásáról is találgatnak a kormánypárton belül. Forrásaink úgy kalkulálnak, hogy az NFM veszélyben lehet, és jöhet az önálló egészségügyi és pénzügyminisztérium. Államtitkárcserék biztosan lesznek.

A kormánypárton belül is kíváncsian várják, hogy az idei harmadik választás után mivel rukkol elő Orbán Viktor. A kormányfő a választások előtt egyáltalán nem beszélt terveiről a nyilvánosság előtt, a Fidesz kommunikációja főként a rezsicsökkentésre és a bankok elszámoltatására koncentrált. A hallgatás oka a választási kockázatok minimalizálása volt.

A vasárnapi önkormányzati választás után viszont változások jöhetnek. A kormányfő arról beszélt, ki akarja használni azt, hogy a következő három évben nem kell választásokkal szembenéznie. Ez azt is jelenti, hogy olyan lépéseket is megtehet, amelyek népszerűségvesztéssel járhatnak. Kormányzati átalakítások információink szerint mindenképpen várhatók, kérdés, hogy a különböző koncepciókból mi valósul meg.

Kormányközeli források minisztériumok feldarabolásáról, kormányzati jogkörök átszabásáról találgatnak. Valamennyien hangsúlyozták, hogy a jelenlegi elképzelések képlékenyek, lobbiharcok befolyásolják a végső döntést. Ez állítólag a szombati kormányülésen születhet meg. A kormány ekkor tárgyalja egyebek között a jövő évi költségvetést is. A kabinet már hétfő-kedden is ülésezett, a Fidesz elnöksége pedig szerdán ült össze.

Egyes forgatókönyvek szerint veszélyben van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) önállósága, felmerült a a gazdasági mellett egy pénzügyi tárca létrehozása, valamint az egészségügy minisztériumi rangra emelése a jelenlegi államtitkárságiról. A nemrég Miniszterelnökség alá vont kormányhivatalok új feladatokat vennének át a különböző tárcáktól. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megszűnne, a hozzá tartozó több tucat állami vállalat tulajdonosi felügyeletét szétosztanák az egyes minisztériumok között.


A szombati kormányülés után derülhetnek ki a részletek


Megszűnhet az NFM?

 

A Lázár János vezette Miniszterelnökség az elmúlt hónapokban egyre több jogkört vett át a különböző tárcáktól, főként az NFM-től. A jogkörök elszipkázása miatt merült fel a kormánypárti politikusokban, hogy Orbán, illetve legfőbb tanácsadója - a Rogán Antallal is jó kapcsolatot ápoló - Habony Árpád még az NFM teljes megszüntetésén is gondolkodik.

A logikát forrásaink szerint a következők támasztják alá:

  • Előbb a paksi bővítésért felelős kormánybiztos, majd pedig a projektet levezénylő cég, a Paks II. felügyelete is átkerült a Miniszterelnökséghez. A háromezer milliárd forintos beruházást így a Lázár vezette minisztérium felügyeli majd.
  • Szintén a Miniszterelnökség alatt működik a várhatóan jövőre megalakuló nemzeti közműszolgáltató holding. A holding nem az NFM-hez fog tartozni, pedig a tárcán belül működik egy közszolgáltatásokért felelős államtitkárság.
  • A Magyar Villamos Művektől (MVM) a gázüzletág apránként kerül át a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB). Ez évente százmilliárdos nagyságrendű összeget jelent. Márpedig a nyáron az MFB-t is maga alá vonta a Miniszterelnökség.
  • Németh Lászlóné korábbi fejlesztési miniszter a Miniszterelnökség államtitkáraként felügyeli a Postát, az MFB-t, az államosított takarékszövetkezeteket. A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokhoz tartozó bankcsoport 4000 milliárd forint éves forgalmat bonyolít.
  • A folyamat már tavaly megindult, amikor az uniós támogatásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Miniszerelnökséghez került. Ez a következő hét évben újabb 8-9 ezer milliárd forintnyi uniós támogatás elosztásával és annak felügyeletével jár együtt.
  • Így összességében Lázár János keze alatt több tízezer milliárd forint folyna át.

A fejlesztési minisztérium megmaradt elemeit összegyúrnák a Nemzetgazdasági Minisztériummal, amelyből viszont önállósulna a pénzügyi részleg, vagyis az adó- és vámügyek, valamint a költségvetés készítése.

Az NFM megszüntetését ugyanakkor több vezető fideszes is kétségesnek nevezte. Szerintük ez túlzottan drasztikus lépés lenne, Orbán pedig szereti a kormányzaton belüli stabilitást.


Hegmanné megy, Kara jön

A VS információi szerint az NFM-ből távozni fog Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár. A jelenleg betöltetlen infokommunikációs államtitkári posztot pedig Kara Ákos fideszes parlamenti képviselő kaphatja meg. Kara megkeresésünkre nem kívánt válaszolni. Hegmannét az NFM-en keresztül kerestük kedden, írásban feltett kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

A személycserék illeszkednének abba a folyamatba, hogy a Fidesz gazdasági holdudvarától érkező kormánytisztviselők posztjait fokozatosan pártpolitikusok veszik át. Orbán tavasszal a Simicska Lajoshoz kötődőként számon tartott Németh Lászlóné helyére a KDNP-s Seszták Miklóst nevezte ki fejlesztési miniszternek. A minisztercsere hátterében állítólag az állt: Orbán megelégelte, hogy Simicskának túl erős a befolyása az államigazgatásban.


Balog nem akar egészségügyi tárcát

 

A reformok érinthetik az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is, forrásaink szerint felmerült az önálló egészségügyi tárca létrehozása. Kérdés, hogy ha minisztériumi rangot kap az egészségügy, akkor marad-e Zombor Gábor jelenlegi államtitkár az ágazat irányítója, vagy a miniszteri posztra valaki mást szánnak.

Lehetséges tárcavezetőként a Miniszterelnökség stratégiai államtitkárát, az orvos végzettségű Sonkodi Balázst emlegetik. Sonkodi Lázár János egyik legfőbb bizalmasa és jobbkeze, közeli kapcsolatuk még abból az időszakból ered, amikor a politikus Hódmezővásárhely polgármestere volt.

A Miniszterelnökségen információink szerint jobbnak látnák, ha az 50-60 milliárd forintos hiánnyal működő kórházak a jövőben csak a gyógyításra szánt pénzeket kapnák meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, a működéshez (épületek fenntartásához, energiavásárláshoz stb.) szükséges forrásokat pedig a kormányhivatalokon keresztül használnák fel.

Az Emmi jelenlegi minisztere, Balog Zoltán egyelőre mindenesetre cáfolja a szétdarabolást. Szerdai sajtótájékoztatóján Zombor távozását hírlapi kacsának nevezte, mint mondta, az államtitkár élvezi a bizalmát.

Találgatások folynak arról is, hogy hol és mennyire engednék be a fizetős szolgáltatásokat az egészségügybe. Mivel a Semmelweis Terv létezése, vagyis 2011 óta nem sikerült megvalósítani, hogy évi 200-250 milliárd forinttal több pénzt kapjon az ágazat, jelzésértékűnek tartják a kormány közelében, hogy a tervezett új budapesti magánkórház beharangozóján Zombor Gábor államtitkár és a miniszteri poszttal hírbe hozott Sonkodi Balázs is részt vett.


Sonkodi Balázs (balra), Lázárt többek között ő kísérte el azokon az utakon, amelyeken kirívóan magas szállásköltségek keletkeztek.

Spórolás jön

 

Az átalakításokat ráadásul úgy kell megvalósítani, hogy az eddigieknél ne költsenek többet az államháztartásra az adófizetők pénzéből, sőt – az uniónak tett vállalásoknak megfelelően – csökkenjenek az állami kiadások.

A kormány faraghat az államigazgatáson, erről Kósa Lajos beszélt kedden a TV2-nek. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a bürokrácia mérséklésével a nemzeti össztermék, a GDP 5 százalékát, vagyis mintegy 1500 milliárd forintot lehetne megspórolni. Bár szerinte ez nem jár elbocsátásokkal, abban mindenki egyetért, hogy az államigazgatásban a legnagyobb költség a munkabér.

Átalakításokra lehet számítani a szociális ellátások területén is. A szociális kiadásokat az előző ciklusban is megtizedelte a kormány. Idén már 260 milliárddal kevesebb jutott a különböző segélyekre és az intézményrendszerre, mint 2010-ben. Ennek keretében átalakították a megváltozott munkaképességűek támogatását, illetve kidolgozták a közfoglalkoztatási (a köznyelvben közmunka-) programot.

A kormány most folytatni akarja ezt a sort, és immár a szociális segélyeket is újabb feltételekhez kötné, ami egyrészt munkára, másrészt a gyermekek iskoláztatására ösztönözné azokat, akik – más jövedelmük nem lévén – nem akarnak egy fillér nélkül maradni.

 

Kósa kezdi felfedni, miből lesz az 1700 milliárdos megtakarítás

 

A bürokrácia csökkentése a fedőneve annak a projektnek, amely a Bokros-csomaghoz mérhető mértékben vágná meg az állami kiadásokat. A tervekről Kósa Lajos szivárogtat, aki a debreceni polgármesteri pozícióból való távozása után immár "csak" országgyűlési képviselőként és a Fidesz ügyvezető alelnökeként nyilatkozik meg, bár sejteti, hogy ennél konkrétabb feladatok is kilátásban vannak számára. Szerinte ez nem megszorítás, és nem jár elbocsátásokkal.

A TV2-nek adott interjúban Kósa Lajos fantasztikus lehetőségnek mondta a bürokrácia csökkentését. Mindezt rögvest a számok nyelvére is lefordította: míg Magyarországon - ahogy fogalmazott - ügyintézésre a nemzeti össztermék, a GDP 10,6 százalékát költjük, addig Hollandiában például csak 3,8 százalék megy erre a célra, az uniós átlag pedig 4 százalék körül van. Ha csak a felére szorítjuk le ezt a költséget, máris megtakarítottuk a GDP több mint 5 százalékát.

Márpedig ez bő 1500 milliárd forint. És mekkora összeget kottyantott ki éppen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az önkormányzati választások előtti napokban egy konferencián? Azt mondta, hogy a következő években a GDP 5,5 százalékával, mintegy 1700 milliárd forinttal kell mérsékelni a költségvetési kiadásokat, már csak az uniós vállalásaink alapján is.

"A közszférában ez nem elbocsátást, hanem átcsoportosítást jelent"

Kósa Lajos szerint egy sor olyan eljárás, jogszabály, rendelet, végrehajtási utasítás van, amelynek a betartása sokba kerül, de teljesen értelmetlen. Ha ezeket megszüntetik, GDP-arányosan jóval kevesebbet kell adminisztrációra költeni, és több maradhat a gazdaság szereplőinél. Kérdésre válaszolva azt mondta: ez a közszférában önmagában nem elbocsátást, hanem átcsoportosítást jelentene. Ugyanis - mint hozzátette - vannak olyan területek, ahol az látszik, hogy jelentős többlet van, másutt viszont a foglalkoztatás növelésére van szükség.

 
A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: tizenhat év polgármesterség bőséges tapasztalatot jelentett neki abban, hogy a "magyar jogszabályok tengere az egy kicsit dagályos". Kósa Lajos arra a kérdésre, hogy milyen pozícióban fog ezzel foglalkozni, úgy felelt: nem pozícióban, hanem feladatban gondolkozik. Még "nincs kitalálva", egyelőre vizsgálják a lehetőségeket, hogyan lehetne jól elvégezni ezt a feladatot - fogalmazott, de megjegyezte: szerinte ezt nem minisztérium alá tartozva, hanem a frakcióban lehet csinálni.

Az adatok azt mutatják, hogy az állam az elmúlt négy évben nemhogy mérsékelte volna bürokratikus kiadásait, hanem éppen növelte. Az Állami Számvevőszék kimutatása szerint 2010 és 2013 között a GDP arányában nőtt az állam működtetésére fordított pénz, míg csökkent az oktatásra és az egészségügyre szánt forrás. Az úgynevezett gazdasági funkciók sem termelő tevékenységet fednek, hanem például a közlekedés működtetésére fordított pénzeket.

Így van miből visszavenni. Ezt jelzik azok a szándékok is, amelyek az elmúlt évek központosító törekvéseinek kudarcáról szólnak. A kormány immár azon dolgozik, hogy az állami irányítás alá vont iskolák ügyeit intéző Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az ugyancsak állami irányítás alá vont egészségügyi intézmények összefogását szolgáló GYEMSZI hatalmát is egy kicsit gyengítsék. Igaz, egyelőre ez sem azt jelentené, hogy az önkormányzatok visszakapnának a korábbi szerepükből, hanem a mindent maga alá gyűrő Miniszterelnökséghez, pontosabban a Miniszterelnökség alá tartozó kormányhivatalokhoz kerülnének funkciók.
Kérdés, ebből hogyan lehet megtakarítást elérni, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb költségen, a béreken állítólag nem akar spórolni az állam.

 

 Forrás: vs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://narancseskaramell.blog.hu/api/trackback/id/tr946815855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása